Analizele de control i-au salvat viata lui Baileys

21 septembrie 2022
Analizele de control i-au salvat viata lui Baileys

Baileys, un Labrador Retriever in varsta de 3 ani, este poate unul dintre cele mai bune exemple care arata importanta analizelor de laborator efectuate periodic. La prima vedere clinic sanatos si cu multa pofta de joaca, Baileys s-a prezentat pentru analizele de sange periodice: profil anual complet pentru monitorizarea starii de sanatate.

Hemoleucograma a aratat o modificare a liniei leucocitare, respectiv o mica crestere a neutrofilelor si eozinofilelor. Parametrii biochimici efectuati pentru verificarea functionarii organelor vitale au iesit in valori normale. Insa la efectuarea frotiului pentru hemoparaziti au fost identificate si puse in evidenta mai multe microfilarii.

Microfilariile reprezinta stadiul larvar al unor viermi care se dezvolta in vasele de sange ale plamanilor si in inima animalului. Principala sursa de transmitere a acestei boli o reprezinta tantarii care se hranesc cu sangele animalului. Din momentul inteparii si pana in momentul cand aceste microfilarii se transforma in viermi adulti in inima cainelui trec aproximativ 6 luni.

Odata cu dezvoltarea viermilor adulti in inima cainelui, apar si semnele clinice precum tusea, respiratia greoaie, slabiciunea, oboseala la efort etc. In acest moment prognosticul devine rezervat spre grav, iar sansele de insanatosire sunt foarte mici.

Din fericire, la Baileys boala a fost diagnosticata intr-un stadiu incipient. Dupa primirea rezultatelor de la Synevovet, Baileys a vizitat imediat medicul veterinar si a urmat un tratament impotriva acestei boli. Acum este in afara oricarui pericol si se bucura de dragostea proprietarilor si invers.

Analizele de sange pot furniza informatii importante despre starea de sanatate a animalului dvs. Facute periodic (1-2 ori/an), se pot depista o serie de boli sistemice, parazitare si infectioase, ceea ce ii poate salva viata companionului dvs. patruped!