Analize
Imunologie Caini Pisici

Analize veterinare recomandate pentru animale de companie: catei, pisici, dar si animale exotice. Afla analizele recomandate, articole despre animale de companie si gaseste raspunsuri la cele mai frecevente intrebari.

Relaxina

Calendar icon
Cantitate proba

0.5 ml

Calendar icon
Metoda

ELISA

Calendar icon
Conditii de transport

2-8°C

Blood sample
Specimen recoltat

ser sangvin

Informatii generale

Relaxina este un hormon sintetizat in principal de placenta. De aceea este considerat un hormon specific gestational la catele si pisici. Relaxina atinge niveluri serice detectabile incepand cu a 20-a zi dupa varful de LH (sau 20-35 zile dupa monta). Atinge concentratia maxima 30-35 zile dupa varful de LH si se mentine la valori ridicate pe tot parcursul gestatiei pana la parturitie sau avort, cand scade vertiginos. Niveluri scazute pot fi detectate pana la 4 zile postpartum la catele.

Desi relaxina este detectabila la majoritatea catelelor gestante (80%) intre ziua a 20-a si a 28-a dupa varful LH, la 20% dintre acestea s-a detectat doar incepand cu a 30-a zi. Numarul produsilor de conceptie poate influenta concentratia relaxinei. Determinarea unei concentratii serice crescute de relaxina confirma gestatia. Concentratiile scazute sau nedetectabile sunt specifice cazurilor de avort spontan sau post-partum. Relaxina este nedetectabila in pseudogestatie si catele negestante.

Principalele indicatii ale testarii

Test disponibil momentan exclusiv pentru specia canina:

  • Detectarea gestatiei.
  • Diferentierea gestatiei de pseudogestatie.
  • Monitorizarea pentru avortul spontan sau medicamentos.

Pregatiri speciale pentru recoltare

Se recomanda restrictia alimentara totala de 8-12 h inainte de recoltarea sangelui pentru a evita lipemia.

Prelucrarea necesara dupa recoltare

Se centrifugheaza si se separa serul de celule dupa maxim 1 h de la recoltare.
Se transfera serul intr-un alt recipient fara aditivi (fara anticoagulant, fara gel separator).
Se refrigereaza recipientul cu ser.

Interferente


Bibliografie

Blackwell's five minute veterinary consult: Laboratory tests and diagnostic procedures canine & feline, Vaden S., Knoll J., Smith F., Tilley L & Jr., ed. Wiley-Blackwell, 2009.