MOPS (PUG) - probleme de sanatate specifice rasei

21 septembrie 2022
MOPS (PUG) - probleme de sanatate specifice rasei

Mops-ul este "un caine mare intr-un ambalaj mic". Caracterul sau jovial si jucaus cucereste pe toata lumea, iar aspectul sau nu trece neobservat. Mops-ul are o conformatie robusta, compacta si un cap lat, cu botul foarte scurt. Desi par a fi niste caini lenesi, Mops-ii va vor uimi cu energia lor atunci cand sunt pusi pe joaca. Atentie insa, acesti catei nu tolereaza bine caldura sau umiditatea crescuta si se recomanda sa fie tinuti in casa. De altfel cateva plimbari scurte in fiecare zi le sunt absolut suficiente.
Desi Mops-ii sunt relativ sanatosi fata de alte rase de tip molossoid, este bine sa stiti la ce boli sunt predispusi si cum le puteti preveni sau depista la timp:

Dermatita poate afecta Pug-ul in special in zona pliurilor cutanate, daca acestea nu sunt curatate frecvent. In functie de supiciunea medicului curant, se pot efectua urmatoarele teste pentu diagnosticul tipului de dermatita: examen bacteriologicexamen micologic pentru dermatofitiexamen micologic pentru fungi, examen parazitologic din raclat cutanat si/sau un test alergologic. In functie de tipul dermatitei se va alege si tratamentul corespunzator. Pentru preventie este indicata o hrana de buna calitate, fara resturi de la masa (mezeluri, oase etc), imbaierea cu sampon special pentru caini (maxim o data pe luna) si curatarea zilnica a cutelor.

Obezitatea se observa destul de des la cainii de talie mica, in special la cei cu un nivel de energie mai scazut, precum Pug-ul. Desi pare inofensiva la inceput, obezitatea este o problema medicala care se poate complica in timp cu afectiuni pancreatice, osteo-articulare, renale etc. Se recomanda insituirea unei diete alimentare adecvate si a unui program de exercitii fizice regulate, acompaniate de un minim set de analize ce vizeaza cainele supraponderal.

Encefalita cainilor din rasa Pug sau meningoencefalita necrozanta este o afectiune inflamatorie a sistemului nervos central care este de obicei progresiva si fatala. Semnele clinice includ crize epileptiforme, depresie, incapacitatea mentinerii echilibrului, mers anormal si orbire. Este o boala autoimuna care se manifesta incepand cu varsta de 6 luni - 3 ani, si moartea se produce in 3-6 luni de la debut. Exista un test genetic pentru depistarea cainilor purtatori sau afectati de aceasta boala.

Stenoza congenitala a narilor si palatul moale prelungit: inseamna de fapt ingustarea canalului respirator anterior, ceea ce ingreuneaza trecerea aerului spre plamani si se traduce prin respiratie suieratoare si sforait. Forma severa a acestei tulburari se manifesta prin probleme respiratorii care se agraveaza mai ales la efort sau temperaturi ridicate, cu sfarsit deseori fatal. Se recomanda interventia chirurgicala de corectie a acestor defecte cat mai timpuriu in viata catelului. Inainte de operatie se va efectua un set de analize preoperatorii.

Entropionul reprezinta rasucirea spre interior a marginii libere a pleopelor. Drept urmare genele sunt directionate catre globul ocular, pe care il irita continuu. Cainele lacrimeaza, isi freaca ochii, si cu timpul ii este afectata corneea. Examenul oftalmologic este cel care va confirma diagnosticul. Entropionul se poate observa de la varste fragede si in functie de gravitatea acestuia se poate interveni prin diverse proceduri chirugicale de repozitionare a pleoapei.

Luxatia de patela. Patela (rotula) este componenta a articulatiei genunchiului. In luxatia de patela, aceasta se deplaseaza din pozitia sa normala medial sau lateral. De obicei luxatia se produce bilateral, dar se poate produce si la o singura articulatie. Cateii pot fi afectati chiar incepand cu varsta de 2 luni. Se observa mersul si pozitia anormala a genunchiului. Testul recomandat pentru diagnostic este examenul radiografic. 
Predispozitia pentru aceasta boala se transmite de la parinti la pui.

Alte boli ereditare care pot afecta rasa Mops (Pug) si pentru care exista teste genetice disponibile sunt:

 

Dr. Natalia Radulov , medic veterinar Synevovet