Hipotiroidismul la caine

20 septembrie 2022
Hipotiroidismul la caine

Este o afecţiune endocrină cel mai adesea asociată cu tiroidita imun-mediată sau cu atrofia tiroidiană idiopatică. Hipotiroidismul secundar (cauzat de o disfuncţie hipofizară) la câine este rar întâlnit.

Semnele clinice, deşi sunt numeroase, nu sunt foarte specifice şi se instalează în timp. Deseori nu fac decât să inducă în eroare dacă se încearcă stabilirea unui diagnostic doar pe baza lor.

Într-o prezentare cât mai succintă, diagnosticul de laborator include:

- Teste de laborator de rutină, ce vor scoate la iveală: anemia aregenerativăhipercolesterolemia si CK crescută (toate aceste modificări sunt nespecifice, nu toţi câinii le prezintă pe toate).

- Dozări hormonale, care includ:

Tiroxina totală (T4) (se poate doza şi T3 însă nu aduce informaţii în plus faţă de T4).

- Tiroxina liberă (fT4), care oferă infomaţii mai exacte şi mai specifice asupra funcţiei tiroidiene decât T4 total.

Tirotropina (TSH), evaluat in conjuncţie cu T4 total sau T4 liber.

De obicei câinele cu hipotiroidism înregistrează T4 total < 1.5 ug/dL si TSH >0.5 ng/mL.

Pentru diagnosticul tiroiditei limfocitare imun-mediate (tiroidita Hashimoto) se poate testa serul câinelui pentru prezenţa anticorpilor antitiroglobulinici. De multe ori, prezenţa acestor autoanticorpi este primul semnal de alarmă, avertizând asupra unui hipotiroidism în stadiu incipient, cu mult înainte de manifestarea clinică a bolii.

Menţiuni speciale:

Concentraţia T4 în sânge este influenţată de foarte mulţi factori, cei mai mulţi ducând la scăderea acesteia, ceea ce poate crea probleme în a identifica o adevărată hipofuncţie tiroidiană. Factorii care interferă cu nivelul T4 în sânge sunt:

- Glucocorticoizii, fenobarbitalul, carprofenul (Rymadil), furosemidul etc. (scad T4).

- Gestaţia sau administrarea de levotiroxină pot să crească nivelul T4.

- Bolile cronice (Cushingul, diabetul zaharat) cel mai adesea scad T4.

Pentru a elimina aceste interferenţe se recomandă dozarea T4 liber (care este mult mai greu influenţat de aceşti factori) şi dozarea concomitentă a TSH.

Atenţie la diagnosticul de certitudine în hipotiroidismul canin, deoarece începerea unui tratament hormonal la un câine cu o funcţie tiroidiană sănătoasă poate avea urmări foarte grave (probleme cardiace etc)!

Dacă nu sunteţi sigur de diagnostic, încercaţi să folosiţi cât mai multe din testele disponibile la ora actuală pentru a putea furniza un diagnostic corect si justificat.

Un câine cu hipotiroidism tratat cu un substitut hormonal sintetic va prezenta o îmbunătăţire notabilă în decurs de aproximativ 1 lună. In caz contrar, reevaluati pasii de diagnostic care v-au condus spre acest tratament.

Dr. Natalia Radulov , medic veterinar Synevovet